Maasbracht:
0475-461771

Wat is Myopie?

Myopie is hetzelfde als bijziendheid. Mensen met bijziendheid kunnen doorgaans dichtbij goed zien zonder bril of contactlenzen en dragen voor veraf een correctie met een min-sterkte.
Wanneer iemand met myopie naar een voorwerp in de verte kijkt, wordt het in het oog afgebeeld op een punt voor het netvlies waardoor onscherp wordt waargenomen. Het oog heeft dus een lengte die langer is dan het brandpunt waarop wordt afgebeeld (Dit wordt bepaald op de visuele as van het oog en heet ook wel ‘aslengte’).
In de ontwikkeling van het oog bij een kind heeft het oog bij een pasgeborene een heel korte aslengte en groeit het oog met de jaren geleidelijk naar een aslengte die op het normale brandpunt zou moeten uitkomen voor een scherpe afbeelding en een sterkte van uiteindelijk nul. Dit proces heet het emmetropisatieproces.
In de jaren van evolutie is men er achter gekomen dat met name bij kinderen in de groeifase het oog zich zodanig kan ontwikkelen dat de aslengte zich aanpast aan de omgevingsfactoren. In de leeftijd van 8-12 jaar zou dit risico het grootst zijn. De afgelopen decennia is door de komst en het veelvuldig gebruik van computers en tablets het kijkgedrag zo veranderd dat in de ontwikkeling bij de jonge kinderen het oog zich steeds meer aanpast op het kijkgedrag op korte afstand. Hierbij wordt met name de aslengte van het oog langer om juist scherp te zien op deze korte afstand. Het oog wordt steeds meer bijziend, waardoor evenredig de te corrigeren een steeds hogere min-sterkte wordt. Hierdoor heeft men niet alleen een steeds hogere sterkte nodig om scherp te zien. Het oog wordt dus langer, waardoor op latere leeftijd onze nieuwe generatie een steeds hogere risicokans heeft tot het verkrijgen van slechtziendheid tot zelfs blindheid. Aangetoond is dat hoge myopie op dit moment al de grootste kans geeft tot blijvende oogproblemen op latere leeftijd.
Helaas is niet alleen de komst van tablets en telefoons het probleem; algemeen het langdurig kijken op korte afstand, zoals ook bij lees- en leerwerk, is een trigger waardoor de aslengte van het oog zich kan aanpassen.

 Wat kunnen we hieraan doen?

Gelukkig kunnen we de progressie van myopie steeds beter monitoren en zelfs remmen. Volgens jaren onderzoek onder meer ook uit Nederland (Erasmus MC te Rotterdam) blijkt dat, wanneer we onze kinderen regelmatig laten ontspannen bij beeldschermgebruik en dus ook lees- en leerwerk, de kans tot ontwikkelen van (hoge) minsterktes kan worden geremd. Hiervoor is een eenvoudige regel in het leven geroepen die als ezelsbruggetje kan worden gebruikt.
“ 20-20-2 “: Wanneer men 20 minuten lang op korte afstand heeft gekeken is het belangrijk de ogen gedurende 20 seconden te ontspannen door in de verte te kijken, voordat het nabijwerk weer wordt hervat.

De 2 in de regel staat voor 2 uur buiten zijn, zodat de ogen voldoende natuurlijk buitenlicht opvangen welke eveneens een positieve bijdrage heeft bij de remming van myopie. Denk hierbij onder meer aan de tijd van fietsen naar en van school en de pauzes buiten op school. Dan hebben we al gauw 1 uur buiten doorgebracht. De rest zal dan na schooltijd buiten moeten worden ingedeeld.

EASV
COVD
Erkend Concactlensspecialist
Erkend Audicien Star
OEP
Neuro Optometric Rehabilitation Association
OVN
KP
Topsport Limburg
BABO